Mama & Baby/Dreumes/Peuter Fit

Praktische informatie

Wie:
Cleo van Wetten-Herfst

Duur:
45 / 60 minuten

Wanneer:
De lessen van Mama & Baby/Dreumes/PeuterFit zijn doorlopend het hele jaar door op verschillende dagen en tijden. De lessen kunnen gevolgd worden middels een rittenkaart systeem of losse lessen. Alles is te boeken in het online reserveringssysteem. Om het lesrooster te bekijken klik hier. Indien er een dag uitvalt zal dit tijdig worden aangegeven. Als een les niet door kan gaan door te weinig aanmeldingen, dan krijg je de les teruggeboekt in je account. Een les meedoen is altijd op reservering.

(indeling van de groepen hangt af van de leeftijd van de kindjes en de beschikbaarheid in de groep. Mocht je twijfelen waar jouw kindje het beste in past, neem dan even contact met ons op.)

Aantal deelnemers:
Minimaal 3, Maximaal 6 mama’s met baby/dreumes/peuter

Kosten:
Proefles (eenmalig) € 7,50

Losse les Mama & Baby Fit € 11,-
10-rittenkaart Mama & Baby Fit € 95,-

Losse les Dreumes / PeuterFit (45 minuten) € 8,50
5-rittenkaart Dreumes / PeuterFit (45 minuten) € 40,-
10-rittenkaart Dreumes / PeuterFit (45 minuten) € 75,-

Wat is Mama & Baby/Dreumes/Peuter Fit?

Bij Parentus kun je verschillende ouder & kind activiteiten doen. Omdat er zoveel diversiteit in de vraag van moeders zit, zijn deze activiteiten onderverdeeld in verschillende categorieën.

Er kunnen verschillende redenen zijn om samen met je kindje een les te volgen. Bijvoorbeeld een trainingsmoment voor moeders die graag weer terug in shape willen komen na de bevalling, en tegelijkertijd (nog) niet van hun kindje gescheiden willen zijn. Het kan ook een ontmoetingsmoment zijn voor je dreumes of peuter, waarbij zij contacten leggen met andere kindjes, terwijl zij motorisch gestimuleerd worden. En daarbij kom je als moeder ook in contact met andere moeders, waar vaak ook weer leuke raakvlakken zijn.

Alle lessen Mama & Baby/Dreumes/PeuterFit worden gegeven door Cleo, een fysiotherapeut met kennis van het bevallen lichaam, maar ook kennis van het moederschap en de motorische ontwikkeling van kleine kinderen.

Omdat een net bevallen mama vaak hele andere behoeftes heeft dan een moeder die al 6-9 maanden na de bevalling leeft proberen we in deze lessen onderscheid tussen de groep 0-6 maanden, 6-12 maanden, 12-24 maanden en 24+ maanden. Deze grenzen zijn niet heel strikt, dus twijfel je welke les het beste bij jou past, neem dan even contact met ons op.

mb-yoga-4

Een groot voordeel van alle Mama & Kind activiteiten: Je hebt geen oppas nodig terwijl je wel aan je herstel kunt werken. En het is nog gezellig voor je kindje ook! Heb je meerdere kinderen? Vraag naar de mogelijkheden. Afhankelijk van de groepssamenstelling kunnen kindjes tot 4 jaar prima meedoen met de lessen.

De groep met de kleinste kindjes (0-6 maanden) is ontwikkeld voor de pas bevallen vrouw en haar kindje (start vanaf 4-6 weken na de bevalling). Je volgt een opbouwend en laagdrempelig programma wat gericht is op het opbouwen van spierkracht en stabiliteit. Iedereen (mét of zonder pijn klachten) kan met deze training meedoen. We doen oefeningen voor alleen de moeder, en voor moeder en kind samen. In deze groep is de sfeer ontspannen, en kijken we per les wat de kindjes toelaten. Mocht het voor jouw kindje nodig zijn om uit de oefening te stappen dan is dat natuurlijk nooit een probleem. De les is ca. 50 minuten actief en samen met de inloop en verzorgingstijd neemt deze ongeveer een uur in beslag.

Deze lessen zijn geschikt vanaf ca. 4-6 weken na de bevalling tot ongeveer 6 maanden na de bevalling (afhankelijk van de ontwikkeling van je kindje). Tijdens deze cursus ga je werken aan je herstel na de bevalling samen met je kindje, maar ook aan de hechting en interactie tussen moeder en kind, in een veilige omgeving met andere moeders.

Het doel van de lessen is om de bevallen vrouw weer sterk te laten worden in hun lijf met het accent op buik, bekken, bekkenbodem en onderrug. Daarnaast is er ruimte in de lessen voor het delen van ervaringen met andere moeders, en wordt er ingespeeld op het ontwikkelingsniveau van ieder kindje zodat dit voor alle kindjes spelenderwijs een training is.

 

In de lessen wordt er gebruik gemaakt van matten / kussens / ballen en klein oefenmateriaal. Neem voor jouw kindje een favoriet speeltje/knuffeltje mee om te gebruiken in de oefeningen, dat maakt de oefeningen voor jouw kindje ook weer leuker.

Wat moet ik meenemen?
31-zw
 • een vestje/laagjes voor jou en je kindje
 • evt. een speeltje/rammelaar/knuffeltje voor je kindje
 • een grote badhanddoek / een hydrofiele doek voor je kindje om op te liggen
 • ‘Binnen’ schoenen  of  sokken
 • een flesje water voor jezelf
 • voeding voor je kindje voor het geval dat hij/zij honger krijgt
Hoe is deze cursus ontstaan?

Het concept Mama & Baby Yoga is ontwikkeld door Jacqueline Luchtmeijer van A Beautiful Balance. Na jarenlange ervaring in het begeleiden van zwangere vrouwen en nieuwe moeders heeft zij de stap gemaakt naar het begeleiden van bevallen vrouwen met hun kindje door de cursus ‘Fit en in balans met je baby’ te ontwikkelen. Jacqueline heeft na veel vraag hier naar besloten om haar kennis te delen met collega Fysiotherapeuten en Zwangerschaps docenten zodat haar concept het hele land door kan gaan, en overal moeders met hun baby kunnen trainen en werken aan het herstel na de bevalling.

De lessen Mama & Baby Fit zijn een vervolg op de lessen van Mama & Baby YogaFit, maar ook als je nooit eerder hebt meegedaan kun je hier prima instromen. Deze mama's zijn vaak deels of helemaal hersteld van de bevalling maar hebben behoefte aan sporten, zonder dat daar een oppas voor nodig is. Heb je meerdere kinderen die je graag mee zou willen nemen? Overleg dan even over de mogelijkheden.

Deze les is naast het kracht deel ook een stuk gericht op opbouwen van conditie. Het is mogelijk om je kindje tijdens de training te dragen in een ergonomische drager of geweven draagdoek (er zijn dragers beschikbaar voor bruikleen in de les, mocht je al in het bezit zijn van een draagdoek (geweven) overleg dan even met de docent of deze geschikt is om te gebruiken in de lessen.

Zorg er voor dat de kindjes tiDSC_0769-kleinjdens het dragen niet te dik zijn aangekleed of dat je met makkelijke laagjes werkt. Zit je kindje zit in een drager of doek dan  heeft hij/zij daarmee dus nog een extra laag kleding aan. Ook is het belangrijk dat de mama’s sportieve en luchtige kleding dragen. Zoals je kunt begrijpen krijgen de mama’s het warm tijdens de training en die hebben dan nog een kindje met drager op de buik. Deze warmte geef je ook weer door aan je kindje! Tijdens de trainingen zal de docente constant de conditie van moeder en kind in de gaten houden en zij behoudt zich het recht om op ieder moment de training te stoppen of aan te passen als zij dat in die situatie nodig acht.  Rekbare draagdoeken zullen door ons niet worden toegestaan omdat wij dan geen garantie kunnen geven voor de veiligheid van het kind.). Indien je dit niet wil, of niet kan kan de training ook zonder drager gevolgd worden.

Er wordt aandacht besteed aan de houding, uithoudingsvermogen, krachttraining en oefeningen samen met je kindje. Het grootste gedeelte van de les zal worden ingevuld met oefeningen op de matten. We kijken altijd naar de kindjes en kunnen op die manier per les kijken wat het beste past op dat moment. We doen dan grond-oefeningen voor moeder en/of speeloefeningen voor de motorische ontwikkeling van je kindje (mits je kindje dit toelaat).
Na de training is er voldoende ruimte om de kindjes te voeden/verschonen zodat iedereen fris en ontspannen de ruimte weer kan verlaten.

De lessen Mama & DreumesFit zijn een vervolg op de lessen van Mama & Baby Fit, maar ook als je nooit eerder hebt meegedaan kun je hier prima instromen. Deze mama's zijn vaak helemaal hersteld van de bevalling maar hebben behoefte aan sporten, zonder dat daar een oppas voor nodig is. Heb je meerdere kinderen die je graag mee zou willen nemen? Overleg dan even over de mogelijkheden.

Spelenderwijs wordt je dreumes gemotiveerd om mee te doen met de oefeningen, maar de kindjes zullen ook al snel hun eigen gang gaan, samen met de andere aanwezige kindjes. De ruimte biedt daar ook de mogelijkheid voor. Naar mate de kindjes ouder worden, hoe meer spel materiaal er gebruikt zal gaan worden.

Tijdens de DreumesFit lessen, zal jouw dreumes de materialen gaan ontdekken in de ruimte. Uiteraard kunnen de moeders hierbij assisteren, maar ze zullen zich al snel dapper genoeg voelen om zelf op ontdekking te gaan. Iedere les is weer een nieuwe ontdekkingsreis met aandacht en stimulatie voor de motorische ontwikkeling, balans, spel, en interactie.

Tijdens de PeuterFit lessen ligt de focus op het uitdagen van jouw peuter. Met liedjes, verhaaltjes of achtergrond muziek zal jouw peuter de ruimte en de daarin opgestelde materialen gaan ontdekken. Uiteraard kunnen de moeders hierbij assisteren, maar ze zullen zich al snel dapper genoeg voelen om zelf op pad te gaan. Iedere les is weer een nieuwe ontdekkingsreis met aandacht en stimulatie voor de motorische ontwikkeling, balans, spel, en interactie. Peuters zijn ontzettend leergierig, en zullen dus ook continue zichzelf proberen uit te dagen. Hierop wordt tijdens de les ingespeeld. Ook is er ruimte voor een 'rust' momentje tussendoor indien nodig, en ruimen we gezamenlijk en spelenderwijs de materialen weer op zodat de kleintjes leren dat ook opruimen er bij hoort. Deze lessen zijn te volgen totdat je kindje naar de basisschool gaat.

We bieden ook een 5-weekse cursus PeuterYoga, voor meer informatie klik hier.

Wat zijn de voordelen van Mama & Baby/Dreumes/Peuter Fit?
 • Door samen te bewegen met je kindje bevorder je de hechting tussen moeder en kind.
 • Zien bewegen, doet bewegen.
 • Even tijd voor jezelf, maar ook samen met je kindje.
 • Geen oppas nodig
 • Je kunt informatie uitwisselen en vragen stellen over moeder zijn / kindjes / (motorische) ontwikkeling
 • De trainers zijn medisch geschoold (Fysiotherapeut) en hebben een signaleer functie wat betreft de gezondheid en de motorische ontwikkeling van je kindje.
 • Je kan voor individuele (fysiotherapeutische) consulten bij je trainer terecht om pijnklachten, blessures en/of bewegingsproblemen extra te laten behandelen. Ook kan je binnen Parentus bij de kinderfysiotherapeut terecht wanneer je vragen hebt over de ontwikkeling van jouw baby of kind. Mocht de docent er aanleiding toe zien, zal ze dit altijd met je bespreken.