Babymassage

Praktische informatie

Waarom babymassage?

shutterstock_266813423-kleinerDe gevoeligheid voor aanraking is bij een baby lang voor de geboorte ontwikkeld. De huid wordt voortdurend geprikkeld en gemasseerd door het vruchtwater in de baarmoeder en door de baarmoederwand. Prikkeling van de huid is één van de eerste manieren waarop een baby zich bewust wordt van zijn/haar eigen lichaam. Aangeraakt worden is essentieel voor een baby om een gevoel van werkelijkheid van het eigen bestaan te kunnen ontwikkelen. Aanraking brengt baby’s letterlijk tot leven. Door middel van massage kan jij je baby het gevoel van welkom zijn, omhulling, veiligheid en bevestiging teruggeven, zoals hij/zij dit ook in de buik heeft beleefd. Niet alleen de baby krijgt hierdoor meer zekerheid, het kan ook de (onzekere) ouder helpen om zichzelf zekerder te voelen in het ouderschap. Bovendien tonen baby’s die regelmatig aangeraakt worden een grotere vooruitgang in de ontwikkeling van taal en sociaal gedrag.

Ook voor specifieke problemen zoals o.a. huilbaby’s, krampjes, overprikkeling en slecht slapen, kan baby-massage een uitkomst bieden. Bij twijfel of jouw kindje gemasseerd mag worden zullen we altijd toestemming vragen aan de behandelend arts of overleggen met de kinderfysiotherapeut. Te vroeg geboren baby’s blijken bijna anderhalf keer zo snel op gewicht te komen door lichamelijk contact. Ook is gemeten dat de stress-hormonen direct afnemen bij massage.

Voor wie is babymassage geschikt?

De leeftijd van jouw baby maakt niet veel uit, van pasgeboren kindjes tot een maand of 6 is het aanleren van de technieken het makkelijkst, omdat de meeste kindjes dan nog niet heel beweeglijk zijn. Ook raken de kindjes dan al direct gewend aan de aanraking, en hebben er dan langer profijt van. Maar ook als jij een baby hebt van 6-12 maanden oud, kan een massage nog als heel prettig worden ervaren en is het zeker nog mogelijk om samen met jouw kindje deel te nemen.

Babymassage is dus eigenlijk voor alle baby’s en hun ouder(s) een leuke en fijne activiteit.

Parentus biedt de cursus baby-massage aan in twee varianten, in een groep of individueel. Groepsbegeleiding; waar je in drie bijeenkomsten samen met andere ouders je baby leert masseren. Er komen verschillende technieken aan de orde.  Individuele begeleiding; waar je in jouw thuissituatie leert je baby te masseren. Indien je daar behoefte aan hebt, kunnen we nog een tweede afspraak plannen. We behandelen dezelfde technieken als bij de groepsbegeleiding.