Borstvoeding

Borstvoeding is voor iedere baby de meest natuurlijke keuze. De WHO (World Health Organization) adviseert om de eerste 6 maanden volledig borstvoeding te geven, en daarna tot 24 maanden je kind te voeden terwijl jouw kind in eigen tempo aan vaste voeding kan wennen. Helaas is het geven van borstvoeding niet voor alle moeders vanzelfsprekend, en daarmee deze norm voor veel vrouwen niet haalbaar. Er kunnen nog al wat problemen en ongemakken ontstaan bij de start, wat maakt dat veel moeders al snel afhaken of niet eens aan borstvoeding willen beginnen. Vaak hoor je dan terug dat moeders het jammer vinden dat het niet gelukt is en dat er met meer begeleiding en kennis waarschijnlijk langer gevoed had kunnen worden.

Met de juiste voorkennis, begeleiding in de kraamtijd en eventueel daarna kunnen veel vrouwen een betere start maken. Dat is waar we bij Parentus ook voor staan, het bieden van begeleiding op maat.

Onze collega Cleo zet zich dan ook sinds januari 2018 in als vrijwilligster voor borstvoedingsorganisatie La Leche League (LLL). Een organisatie opgezet door moeders, en inmiddels wereldwijd bekend om informatie van moeder tot moeder door te geven. Na een interne opleiding en procedure kunnen moeders die ervaring hebben met het geven van borstvoeding zich inzetten om andere moeders te helpen.

Om zoveel mogelijk zwangeren en voedende moeders in de regio Zoetermeer van informatie te voorzien zijn er regelmatig info- en ontmoetingsochtenden georganiseerd door Cleo vanuit de LLL bij Parentus in de praktijk. Naast deze ontmoetingsochtenden wordt er 4 keer per jaar een cursus borstvoeding aangeboden van 2 avonden waarbij zwangere vrouwen (en hun partner) worden voorbereid op de borstvoedingsperiode. Het is zinvol om zo’n cursus al in de zwangerschap bij te wonen om zeker te weten dat je alle informatie op tijd ontvangt.

Borstvoedingorganisatie La Leche League is een vrijwilligersorganisatie en is afhankelijk van giften en de opbrengst van cursussen en de verkoop van publicaties. Door je donatie laat je je waardering voor onze activiteiten blijken en geef je onze vrijwilligers een steuntje in de rug. Voor ieder persoonlijk contact rekenen we daarom de volgende bijdrage:  €1,50. Een huisbezoek is mogelijk, de kosten daarvan zijn € 10,- (voor bezoeken buiten Zoetermeer + € 0,19 per km). De prijzen van de cursussen staan vermeld op de website.  Voor actuele data en informatie volg de Facebook-pagina van La Leche League Zoetermeer!

Wil je alvast meer lezen over borstvoeding of heb je specifieke vragen. Neem een kijkje op de website van de LLL. Ben je opzoek naar een leidster in jouw omgeving? Kijk op: https://www.lalecheleague.nl/lll-in-de-regio

Heb je direct hulp nodig, kijk dan op www.borstvoedingstelefoon.nl welke leidster er dienst heeft en wellicht jouw vragen direct kan beantwoorden.

Wanneer de vragen te complex zijn, of er medische hulp geïndiceerd is zal Cleo altijd verwijzen naar een lactatiekundige, de verloskundige of indien nodig de huisarts.  Het werk als vrijwilligster is ter ondersteuning van de hiervoor gecertificeerde professionals. Wij zullen dus ook regelmatig overleg hebben en samenwerken zodat iedere moeder de begeleiding krijgt die zij nodig heeft.