Ademhaling & Ontspanning

Praktische informatie

Vandaag de dag is het heel herkenbaar: We gaan maar door, de druk van werk en/of privé geven je het gevoel dat je tijd tekort komt, als je er aan denkt krijg je het benauwd en het zweet breekt je uit, de kleinste dingen kosten je veel energie.

Ademhaling & Ontspanning is een cursus voor iedereen die behoefte heeft aan ontspanning. De ademhaling is een spiegel van onze gemoedstoestand. Als we gespannen zijn gaat de ademhaling naar de borst en is de verhouding tussen in- en uitademing vaak verstoord. Als we ontspannen zijn zal de ademhaling zich verplaatsen naar de buik. Echter is het zo dat een lange tijd van disfunctioneel ademen kan leiden tot een nieuw adempatroon die niet optimaal is, ook al is de oorzaak van de verstoring weg. Klachten die bij spanning voor kunnen komen zijn onder andere slechte concentratie, vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten, slapeloosheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen. De ademhaling en (ont)spanning zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelukkig kunnen we het verhaal ook omdraaien. De ademhaling heeft invloed op het spanningsniveau in ons lichaam. We kunnen de ademhaling dus functioneel inzetten bij spanningsklachten.

De cursus Ademhaling & Ontspanning bestaat uit 8 lessen. Tijdens de eerste les komt de theorie over de relatie tussen ademhaling en (ont)spanning aan bod, welke wordt afgewisseld met korte oefeningen. Tijdens de overige lessen komt vooral de praktijk aan bod. Er worden diverse ademhalingstechnieken en ontspanningsmethoden geoefend. Door kennismaking met diverse methodes kun je ontdekken wat voor jou werkt, zodat je hier je leven lang profijt van kunt hebben. Je krijgt alle oefeningen mee op een cd om thuis te herhalen. Indien er sprake is van fysieke klachten of een verleden met hyperventilatie, kan voorafgaand aan de cursus een fysiotherapeutisch consult worden gepland. Daarin wordt een meting gedaan van de hartcoherentie (meting van de verhouding in de hartslag). Zodoende kunnen we kijken of er daadwerkelijk een disbalans bestaat in de spanning in het lichaam. Tijdens de cursus kunnen we de oefeningen dan beter afstemmen. Indien nodig kan er naast de cursus een fysiotherapeutisch traject gestart worden.