Dunstan Babytaal

Praktische informatie

Dunstan Babytaal is een methode om naar de eerste geluiden van je kindje te leren luisteren. Baby’s maken vanaf de geboorte vijf geluiden. Elk van de geluiden heeft een betekenis; honger, moe, een boertje dat dwars zit, darmkrampjes en ongemak en komen tot stand door basisreflexen. Daardoor zijn de geluiden onafhankelijk van de taal die de ouders spreken, dat wil zeggen dat baby’s over de hele wereld dezelfde geluiden maken. Als je de geluiden van je baby leert herkennen kun je eerder op de behoefte reageren, nog voordat je baby gaat huilen. Het versterkt de wederkerigheid, je baby zal ervaren dat het begrepen wordt. Je baby zal minder huilen, beter voorzien worden in de voedingsbehoefte, beter slapen en minder stress ervaren.

Wij adviseren de cursus in het derde trimester van de zwangerschap te volgen ter voorbereiding op de kraamtijd. Na 3 tot 4 maanden worden de reflexen minder en ontstaat een meer bewuste communicatie. Door in een eerder stadium goed naar je baby te leren luisteren, zijn jullie beter op elkaar afgestemd en zal de verdere communicatie ook beter verlopen. Indien je al bevallen bent kun je de cursus uiteraard ook nog volgen.

Hoe is het ontstaan?

De Dunstan Babytaalmethode is ontwikkeld door Priscilla Dunstan, een Australische violiste met een eidetisch geheugen, ofwel een fotografisch geheugen voor geluid. Na de geboorte van haar zoon viel haar op dat hij steeds dezelfde geluiden liet horen. Na onderzoek is zij gekomen tot de methode. De methode is onderzocht bij meer dan duizend baby’s en hun ouders in zeven landen, met meer dan dertig nationaliteiten. Ook is de methode onafhankelijk onderzocht. Bregje Hamelynk heeft de methode in 2011 naar Nederland gehaald.

Parentus biedt de methode aan in groepen en individuele begeleiding. De vijf geluiden worden aangeleerd door middel van voorbeelden en er wordt gebruik gemaakt van een dagboek zodat je meer inzicht krijgt in het natuurlijke ritme van je baby. Na afloop kun je de Dunstan Babytaal DVD aanschaffen voor 22 euro.