Zwanger Fit

Ben je zwanger en vind je het fijn om in beweging te zijn? Vind je het leuk om te trainen met andere aanstaande moeders?
Wil je wel bewegen maar weet je niet waar je goed aan doet in de zwangerschap?

Dan is Zwanger Fit bij Parentus in Zoetermeer de cursus voor jou tijdens en na je zwangerschap. Zwanger Fit is een product van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg (NVFB) voor vrouwen die zwanger of net bevallen zijn. Het is een actieve cursus voor vrouwen die zwanger zijn (vanaf 14-16 weken) tot 9 maanden na de bevalling. De lessen worden gegeven door een speciaal opgeleide Fysiotherapeut, in onze praktijk in Zoetermeer

Het doel van de cursus:  Een fit en gezond lijf, dat de periode tijdens en na de zwangerschap aankan!

Voor wie is Zwanger Fit bedoeld?

Parentus verzorgt de Zwanger Fit cursus in Zoetermeer voor vrouwen in de 9 maanden van hun zwangerschap (14 weken-9 maanden) en de 9 maanden na de bevalling (MamaFit start bij 4-6 weken na de bevalling tot ca. 9 maanden na de bevalling). Op deze manier help je je lijf optimaal met herstellen van de topsport die ‘Zwanger en Bevallen’ heet.

Zwanger Fit

De cursus loopt het hele jaar door, en wordt gegeven in Zoetermeer. Je kunt vanaf 14 weken zwangerschap, op ieder moment inschrijven. Het is nooit te laat om te gaan trainen. Hoe fitter je in de zwangerschap bent, hoe sneller je weer fit bent na de bevalling. In principe kan je tot aan de bevalling komen trainen. De regel is: Zolang jij je goed voelt tijdens je zwangerschap, en medisch in orde bent, mag je blijven bewegen. Natuurlijk wordt de intensiteit aangepast, tegen het einde van je zwangerschap.

Hoe zien de Zwanger Fit lessen er uit?

Iedere deelneemster vult voor aanvang van de cursus een intake formulier in. Dit formulier wordt indien noodzakelijk besproken in een persoonlijk gesprek met de docent. Op die manier wordt de gezondheidstoestand van iedere cursist kort in kaart gebracht en kan voor iedereen de training ‘op maat’ gemaakt worden. Tijdens een zwangerschap verandert er nog wel eens wat, natuurlijk kunnen tussentijdse complicaties altijd besproken worden zodat ook jij 9 maanden lang kan blijven trainen op jouw niveau.

Actieve lessen:

Zwanger FitOp maandag- en dinsdagavond worden de actieve lessen gegeven (incl. ontspanning). Deze lessen duren 60 minuten. Er wordt  tijdens de actieve lessen gebruik gemaakt van klein oefenmateriaal en muziek. De aandacht ligt vooral op (het behouden van) conditie, spierversterking (coördinatie en stabilisatie), ontspanning en ademhaling. Tevens wordt er genoeg aandacht besteed aan de bekkenbodem om eventuele ongemakken tijdens en na een zwangerschap te voorkomen. De lessen in Zoetermeer worden in groepsverband gegeven, dit kan zijn in de vorm van circuit training, of groepsoefeningen. Bij het geven van de lessen wordt goed gelet op de uitvoering van de oefeningen om foutief trainen en blessures te voorkomen. De lessen zullen kleinschalig worden aangeboden, met maximaal 8 vrouwen per groep. Op deze manier blijft er genoeg tijd over voor individuele aandacht en sturing.

Theorie-module:

Naast de actieve wekelijkse lessen wordt er iedere twee maanden een aparte theoriemodule aangeboden. Dit omdat veel zwangere vrouwen behoefte hebben aan theorielessen over het einde van de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling. Deze theorie-module bestaat uit 3 lessen van ca. 2,5 uur en een partner les van 2 uur. In deze lessen komt alles aan bod van het einde van een zwangerschap, de hele bevalling, de kraamtijd en de rol van de partner.  Partners zijn welkom bij de speciaal aangeboden partneravond.  Deze theorielessen zijn inclusief koffie/thee en een naslagwerk zodat je alle punten thuis ook nog rustig kunt nalezen. Deze theorie-module kan je afnemen als aanvulling op de actieve lessen. Indien trainen voor jou geen optie (meer) is, kunnen deze lessen ook los afgenomen worden. Ben je op zoek naar een uitgebreidere theorieles samen met je partner, kijk dan bij de cursus Samen Zwanger. Wil je alleen een informatieavond met je partner volgen? Kijk dan hier.

Mocht je vragen hebben over de mogelijkheden tot het volgen van Zwanger Fit, de theorie en/of partnerlessen of liever op een ander moment (individueel) trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Heb je een vraag, wil je een afspraak maken, of wil je je inschrijven voor één van onze cursussen:

Praktische informatie:

Wie:
Cleo van Wetten-Herfst /  Ilona van Es-Aardoom


Actieve lessen
Duur:

60  minuten
Wanneer:
Maandag en Dinsdag van 19.00-20.00
(andere dagen i.o. mogelijk, vraag hiernaar bij de docent)
Kosten:
Proefles is altijd gratis (reserveren verplicht)
Losse les              € 15,-
10-rittenkaart  € 125,-
Aantal deelnemers:
Maximaal 8 personen


Theorie-module
Duur:

3x 2 uur en 1 partner les van 2 uur
Wanneer:
Deze module wordt iedere 2 maanden aangeboden.
Vraag naar de eerst volgende startdatum.
Kosten:
€ 60
Aantal deelnemers:
Maximaal 8 personen


Vergoeding:
Er zijn zorgverzekeraars die ZwangerFit vergoeden.
Neem contact met ons op voor verdere informatie.